Снимка Булфото, архивОт АЕЦ Козлодуй опровергават твърдението на Еленко Божков:В АЕЦ Козлодуй

...
Снимка Булфото, архивОт АЕЦ Козлодуй опровергават твърдението на Еленко Божков:В АЕЦ Козлодуй
Коментари Харесай

АЕЦ Козлодуй: Регистрираните стойности на радиоактивността са в рамките за нормалната експлоатация, съгласно изискванията

Снимка Булфото, списък

От АЕЦ Козлодуй опровергават изказванието на Еленко Божков:

В АЕЦ Козлодуй всичко е обикновено, а суматохата, която заля Facebook след пост на Еленко Божков, е неоснователна, констатира 

Бившият член на ДЕКВР написа, че нещо " се случва в дейната зона на 6 -ти Блок в АЕЦ Козлодуй ", като се базира на сведение на АЕЦ. Според Божков един от индикаторите има 33 пъти покачване спрямо предходните дни.

Ръководството на АЕЦ изясни в особено известие по тематиката, че след презареждане със свежо нуклеарно гориво и стартирането на 6-ти блок на АЕЦ „ Козлодуй ”  в процеса на повишение на топлинната мощ на реактора до номиналната, е открито по-високо равнище на интензивността на топлоносителя на първи силует в съпоставяне със стойностите, измервани през миналата 25-та горивна акция. 

Но " записаните стойности на радиоактивността са в рамките за естествената употреба, според условията на Технологичния правилник за безвредна употреба на блока и предписанията на заводската и конструкторска документи. Газообразните изхвърляния през вентилационните тръби остават на нормалното си равнище – хиляди пъти по-ниски от контролните стойности ".

Обърнахме се към нуклеарния инженер Владимир Бранков за изясняване на данните от приложения от Еленко Божков документ:

" В графата " Радиоактивни изхвърляния през вент тръбите за изтеклото денонощие " излиза наяве, че са изпуснати " Радиоактивни Благородни Газове " (РБГ) в количество 2.5 Гигабекерела. Контролната норма е 3.8 Терабекерела, което значи, че изпуснатото количество е над хиляда пъти по-малко от контролната норма ".

От графата излиза наяве, че няма изхвърляне на Йод-131, и по тази причина пиенето на йодни таблетки е ненужно. Йодните таблетки се вземат единствено след експлицитна директива, а не като самолечение.

Еленко Божков повдига и въпроса за интензивността в топлият канал. Всъщност тя остава непроменена, тъй като има две бариери сред водата в дейната зона и водата употребена от Дунав за изстудяване на кондензаторите, изяснява инж. Бранков.

" Ако има разхерметизиран горивен кол в 6-блок, то това не пречи по никакъв метод на безвредното експлоатиране на реактора. Ако има няколко, то тогава има възможност да се надвишат нормите и тогава реакторът се стопира до премахване на казуса.

Еленко Божков приказва за проблем с цяла касета. Наличните цифри дават индикация за горивен кол, а в една касета има няколко стотин горивни пръти ", разяснява Бранков.

На наш въпрос, насочен към Агенцията за нуклеарно контролиране ни дадоха отговор, че " няма събитие, което да се разяснява, 5-ти и 6-ти блок работят в естествен режим ".

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР